Blog afbeelding voor rijden in ijzel
|

Rijden met ijzel of gladheid

Bij Go Buster Rijschool in Leidschendam, leren we mensen ook anticiperen op een glad wegdek. Hoeveel extra remweg kan ik verwachten met ijzel? Hoeveel meter bedraagt de stopafstand met regen? Vaak worden deze dingen behoorlijk onderschat, zelfs door ervaren chauffeurs. Bij Go Buster Rijschool behandelen wij deze vraagstukken samen met jou tijdens het rijlessen in diverse weersomstandigheden waarbij er gladheid op het wegdek ontstaat.

Blog afbeelding voor rijden in ijzel

Vroeger gold de vuistregel “helft van de snelheidsmeter”. Ook vandaag de dag kan deze vuistregel nog worden toegepast. Deze vuistregel geld wel slechts voor een droog wegdek. Voor de verschillende factoren van locaties en weersomstandigheden worden er verschillende waarden gebruikt.
Zo zijn de locatie factoren als volgt: Binnen de bebouwde kom is de waarde 1. Buiten de bebouwde en op de snelweg is de waarde 2.
De factoren van de weersomstandigheid zijn als volgt: voor een droge is de waarde 1. Bij regen is de waarde 1,5 en bij sneeuw is de waarde 4.


Het resultaat bij 70 km/u buiten de bebouwde kom op een droge weg is een vereiste veiligheidsafstand van 35 meter, hetgeen in dit voorbeeld ook nog eens de helft van de snelheidsmeter bedraagt en zelfs groter is dan de reguliere norm. Bij 100 km/u bedraagt de remgweg op droge rijweg 48 meter. Bij een natte rijweg bedraagt deze waarde 77 meter en bij een met sneeuw bedekt wegdek bedraagt deze waarde 192 meter. Bij een met ijs bedekt wegdek bedraagt veilige remafstand zelf 385 meter!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *